סלינו על כתפינו: על יבוא מזון לארץ

יבוא מזון לארץ הוא תחום הנמצא מטבע הדברים תחת פיקוח קפדני. קיים שלל של חוקים, תקנות, תקנים, נהלים וצווים, המוקדש לנושא יבוא מזון. אם אתם מייבאים כמות קטנה לשימוש אישי, כדאי שתכירו את סוגי המזון המותרים ואת מגבלת הכמות המותרת. אם אתם רוצים לייבא לארץ מזון בכמות מסחרית, לימדו היטב את כל המידע הדרוש, כדי שהמטען שלכם לא ייפסל בשלב כלשהו.

מאמר זה מצביע על עיקרי הדברים, אך אינו תחליף ללימוד קפדני של הנושא, אותו תצטרכו לבצע בעצמכם. מידע עדכני ומפורט תמצאו באתר משרד הבריאות.

קחו בחשבון, שריבוי התקינה והחקיקה בנושא לא נועד להקשות עליכם את החיים, אלא מיועד בראש וראשונה להגן על בריאותם ושלומם של הצרכנים. צריכת מזון היא נושא רגיש ביותר. בניגוד לייבוא של בגדים, למשל, שבו חריגה מתקנים גורמת במקרה הרע ביותר למפח נפש בלבד, הרי שצריכה של מזון מקולקל או כזה שאינו עומד בתקנים יכולה להוות במקרה הטוב בעיה בריאותית, אך במקרה הרע – להוות סכנה אמיתית לחייהם או לגופם של הצרכנים.

יבוא אישי של מזון

אם אתם רוצים לייבא מזון לצריכה אישית תצטרכו למלא טופס הצהרה על יבוא אישי של מזון ו/או תוספי תזונה. כאשר הייבוא האישי נעשה באמצעות הדואר, תטופלו על-ידי פקידי המכס בהתאם להנחיות של שירות המזון הארצי.

על-פי תקנות משרד הבריאות, ניתן לייבא בייבוא אישי מוצרי מזון עד 15 ק"ג, אך לא יותר מ- 3 ק"ג למוצר.

המגבלה על ייבוא אישי של תבלינים היא עד 100 גרם או אריזה אחת מכל סוג עד 3 ק"ג בסך-הכול.

תוספי תזונה ניתן לייבא בכמות המיועדת לצריכה אישית לתקופה שלא תעלה על שלושה חודשים.

חל איסור על ייבוא אישי של בשר, דגים ומוצריהם, למעט שימורים בכמות כמוזכר לעיל.

כמו כן אסור לייבא בייבוא אישי חלב ומוצריו, למעט גבינות קשות ואבקת חלב בקופסאות בכמות כמוזכר לעיל.

אם חשקה נפשכם לייבא לארץ פירות וירקות לצריכה אישית, תצטרכו לפנות לשירות המזון הארצי במשרד הבריאות ולבצע תהליך של רישום יבואן, מבלי שתונפק לכם תעודת רישום יבואן.

ייבוא מסחרי של מזון: מסמכים והיתרים

כדי לייבא לארץ מזון בכמות מסחרית יש לפנות לשירות המזון הארצי במשרד הבריאות ולהגיש בקשה ל"תעודת רישום יבואן". תעודה זו מהווה תנאי הכרחי וראשוני ליבוא מזון לישראל.

מי רשאי לייבא מזון לארץ בייבוא מסחרי? כל חברה, תאגיד או עוסק מורשה הרשומים בישראל רשאי להגיש בקשה לקבלת רישום יבואן.

מהם תנאי הסף לקבלת התעודה? על היבואן להיות בעל רישיון עסק לאחסון מזון, המתאים לאחסון המוצרים אותם הוא עתיד לייבא, ולהגיש מסמכים מתאימים. לחילופין עליו להתקשר עם עסק הנותן שירותי אחסנה ורישיון.

תעודת רישום יבואן ניתנת לתקופה של שנה או פחות. ניתן להאריך את התעודה לשנה נוספת בכל פעם ואין הגבלה על מספר ההארכות. בתעודה נקוב שם היבואן ופרטיו ובכלל זה פרטי המחסן/ים בו יאוחסן המזון המיובא. התעודה מיועדת לשימוש יבואן ספציפי בלבד ואין להעבירה לאחר.

אישור נוסף שיש לקבל משירות המזון הארצי הוא תעודת רישום יבוא מוצר מזון. תעודת רישום מוקדם ליבוא מזון מונפקת לשנה עד ארבע שנים עם תשלום אגרה בהתאם. לסוגי מזון שונים (ראו הסבר בהמשך) מונפקות תעודות אישור ספציפיות. קבלת תעודת רישום יבואן ותעודת רישום יבוא מוצר מזון צריכה להתרחש עוד לפני שהמזון המיובא מגיע ארצה.

משלוח ושחרור מהנמל

אם אתם מתכוונים להוביל מזון ארצה במכולה, אתם צריכים ללמוד היטב את דרישות תנאי ההובלה של המזון הספציפי – האם הוא דורש אחסון והובלה בקירור? אם לא – מה הטמפרטורה המקסימלית בה הוא יכול להיות מאוחסן ומובל? עליכם לדאוג לכך שלאורך כל הדרך, מתחנת המקור שלו בחו"ל ועד הגיעו לארץ, המזון ישהה רק בסביבת טמפרטורה מבוקרת ולא יושאר למשל בחוץ, חשוף לשמש.

כאשר מגיע המזון לנמל בארץ הוא עובר בדיקה כדי לקבל אישור שחרור מהנמל. אחד התנאים לקבלת אישור השחרור הוא תקינות התנאים בהם אוחסן והובל המזון עד הגיעו ארצה. לכן חשוב הפיקוח שלכם על תנאים אלו והצגת כל האישורים הנדרשים לקיומם.

גם לאחר שתובילו ותאחסנו את המזון במחסן בארץ, ייתכן ויגיעו נציגי שירות המזון הארצי לבדוק את תנאי האחסון. כיבואני מזון אתם נדרשים לפעול בכל שלב ושלב בהתאם לנהלים ולהציג את המסמכים הנדרשים בהתאם לסוג המזון אותו אתם מייבאים. רוב התהליכים כרוכים בתשלום אגרה, למעט רישום יבואן ובדיקת משלוחים במחסני היבואן.

קטגוריות המזון המיובא

עליכם להכיר את תהליכי הייבוא הספציפיים לסוג המזון אותו תרצו לייבא. המידע המפורט נמצא באתר משרד הבריאות. מוצרי המזון מתחלקים בצורה הבאה:

  • מזון מן החי: מזון שמקורו מן החי, דגים ומוצריהם, מוצרי בשר וכן כל מזון אחר המכיל בשר או דגים. אם אתם רוצים לעסוק ביבוא מזון מן החי עליכם לפנות למשרדי היחידה הווטרינרית של משרד הבריאות כדי שתקבלו את האישורים המתאימים. מזון מן החי חייב כמובן להישמר בכל זמן האחסון וההובלה בקירור תוך בקרת טמפרטורה קפדנית.
  • מזון שאינו מן החי:
  • מזון רגיל: כולל מוצרי מזון יבשים, כגון פסטה, קמח, סוכר, ביסקוויטים וסוכריות. כמו כן נכללים בקטגוריה זו תוספי מזון – חומרים המוספים למזון למטרות שימור, המתקה וצביעה. הכוונה לחומרים שאינם מיועדים לצריכה בפני עצמם.
  • מזון רגיש: הרשימה עשויה להשתנות במשך הזמן, לכן אם המזון שאתם רוצים לייבא עשוי להימנות עם סוגי המזון ה"רגיש", עליכם לבדוק את הרשימה העדכנית ביותר בזמן ביצוע הייבוא. רשימה חלקית של מיני "מזון רגיש" כוללת:
  • חלב ומוצריו ותחליפיהם מן הצומח, כולל שימורים למיניהם
  • בשר ומוצריהם ותחליפיהם מן הצומח, כולל שימורים למיניהם
  • דגים ומוצריהם ותחליפיהם מן הצומח, פירות ים, כולל שימורים למיניהם
  • תוספי תזונה, כולל צמחים אשר ברשימת הצמחים מצוין שהם מותרים לשימוש בתוספי תזונה וחליטות צמחים בלבד.
  • מזונות המיועדים לצריכה ע"י תינוקות ופעוטות, ביניהם תרכובות מזון לתינוקות, דייסות ותערובות להכנת דייסות על בסיס דגנים, מחיות של פירות או ירקות, ביסקוויטים וצנימים, מיצי פירות ומזונות המיועדים לצרכים תזונתיים מיוחדים למשל מזון לפגים.
  • מזון ייעודי המיועד לאנשים עם מחלות/הפרעות מטבוליות, כגון מוצרים המיועדים לחולי  PKU, מוצרי מזון ללא לקטוז או ללא גלוטן וכן כל המוצרים מופחתי קלוריות, דלי קלוריות, או ללא תוספת סוכר המסומנים בהתאם.
  • ביצים ומוצריהן, כולל ממתקים על בסיס ביצים, מיונז ורטבים אחרים המכילים ביצים
  • ג'לטין ומוצרים המכילים ג'לטין
  • דבש ומוצריו לפי הגדרת ת"י 373 דבש
  • מי שתייה מבוקבקים ומים מינרליים
  • משקאות על בסיס מים מינרליים
  • מוצרי מזון המיועדים לספורטאים
  • פירות וירקות טריים
  • ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו

הרשימה ארוכה, כפי שניתן לראות ולכן תזכרו את מה שאמא אמרה לנו בילדות: עם אוכל לא משחקים. פעלו לפי כל הכללים של יבוא מזון, לטובתכם ולטובת הצרכנים שלכם. בהצלחה!

מצטערים, אין אפשרות להשאיר תגובה.